S vášnivým a houževnatým týmem dláždí start-up Essento cestu k normalizaci jedlého hmyzu již od roku 2013. Během těchto devíti let se tato firma plně věnovala vývoji a byla jedna z hnacích sil propagující legislativní změnu, která vyústila ve schválení jedlého hmyzu. Zakladatel Christian Bärtsch studoval zprávy organizace OSN pro výživu a zemědělství, které se zabývaly ekologickým a zdravotním potenciálem hmyzu.
Inspirován svými studiemi se vrhl na desetiletou cestu, jejíž cíl je udělat z hmyzu běžnou složku každodenních jídelníčků všech obyvatel světa.
Vizí společnosti je takzvaný cirkulární potravinový systém, ve kterém nedochází k téměř žádnému plýtvání. Dosáhnout toho chtějí vytvářením udržitelných a zdravých ingrediencí a produktů z hmyzu, který je chován na zpracovaném ječmenu z potravinářských závodů.
Proč jedlý hmyz?
Neudržitelnost současného světového potravinového systému je dobře známá. Potravinové zdroje jsou omezené, naše světová populace roste a současný hlavní zdroj bílkovin – živočišný – má škodlivý vliv na naše životní prostředí. Hmyz je tedy volbou číslo jedna.
Nabízí zdravý alternativní zdroj bílkovin a ve srovnání s konvenčním masem produkují stokrát méně oxidu uhličitého a vyžadují desetkrát méně vody a prostoru. Ve skutečnosti je celé zpracování hmyzu dosaženo téměř bez jakéhokoliv odpadu.
Hmyz je také plný bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů B12, zinku, železa a hořčíku.
Produkty společnosti Essento
Essento se rozhodlo vyhovět milovníkům slaných i sladkých jídel a svým zákazníkům nabízí ochucené hmyzí dobroty v jejich celé podobě, zakomponované do proteinové tyčinky nebo v jejich unikátním cvrččím burgeru.
Proteinové tyčinky můžeš ochutnat v příchutích lesních plodů a oříšků nebo v kakaové variantě. Pro milovníky pikantního jídla nabízejí cvrčky ochucené thajskou nebo paprikovou příchutí. Pro ty, co neholdují ostrým variantám jsou tu mouční červi a kobylky ve klasické příchuti soli nebo alpských bylinek.
Některé jejich produkty nabízíme přímo na našem webu Grig.cz, tak šup a utíkej ochutnat!