Top 10 foodtech startupů zabývajících se jedlým hmyzem

Škodlivé dopady produkce masa a chovu zvířat na životní prostředí podnítily zájem o hmyz, který je účinným udržitelným zdrojem potravy. Po celém světě tak vznikají nové společnosti pohybující se právě v tomto odvětví. A abychom ti pomohli se orientovat v tomto rozvíjejícím se trhu,  sestavili jsme seznam top 10 foodtech startupů zabývajících se výrobou potravin z jedlého hmyzu.

 

Blog_startupy_3-min

 

Mighty Cricket (Amerika)

Společnost Mighty Cricket může nabídnout díky své vynalézavosti jemně mleté cvrčky domácí v ochucených proteinových prášcích, v ovesných vločkách, směsích na vafle či palačinky nebo v čokoládových tyčinkách. Produkty společnosti obsahují významný podíl bílkovin a výživy bez obětování vyvážené a dobré chuti.

 

Illegal Oats (Amerika)

Mladá společnost, která nese název Illegal Oats, si dala za cíl přivést lidi k tomu, aby měli jedlý hmyz jako pravidelnou svačinku, či snídani. Jejich hlavní koncept spočívá v  přidání hmyzího proteinu do granoly. Tato společnost vstoupila na trh s původní myšlenkou a nadějí, že rozšíří povědomí jedlého hmyzu mimo pouhé cvrčky

 

Hey Planet (Dánsko)

Dánský startup vyrábí potravinářské produkty z moučných červů a cvrčků. V jejich portfoliu nechybí ani proteinové tyčinky a další pochutiny ze sušeného i mletého jedlého hmyzu.

 

 Blog_startupy_1-min

 

BeoBia (Velká Británie)

Tento sympatický startup původem z Velké Británie objevil způsob, jak by mohli spotřebitelé pěstovat farmy s moučnými červy ve svých domovech pomocí zbytků potravin. Vysypáním zbytků do takzvaných lusků spotřebitelé mohou krmit moučné červy a vytvářejí tak výhodnou dodávku cenově dostupného, výživného a udržitelného krmiva pro domácí mazlíčky. Tento způsob má opravdu velký potenciál nejen způsobit revoluční převrat ve zpracování potravinového odpadu, ale i v odvětví krmiva pro zvířata.

 

Farminsect (Německo)

Společnost Farminsect klade důraz na znovuobjevení zemědělských postupů v oblasti produkce hmyzu. Jejich technologie umožňuje zemědělcům bez předchozích zkušeností se rychle učit, jak efektivně sbírat hmyz. Vytváří také uzavřený cyklus, ve kterém hmyzí chov produkuje krmivo pro hospodářská zvířata, která produkují odpad využitelný opět pro hmyzí chov. Umožňuje tedy farmářům soběstačný a udržitelný proces.

 

Innovafeed (Francie)

Jedná se o biotechnologický startup zabývající se výrobou nového zdroje bílkovin z hmyzu, zejména tedy pro akvakulturu a krmení zvířat. Innovafeed dokáže poskytovat udržitelné a přírodní bílkoviny pro odvětví chovu ryb za výhodnou konkurenceschopnou cenu. 

 

Blog_startupy_2-min

 

Protix Biosystems (Nizozemsko)

Tato společnost Chová larvy moucha černého a z nich poté zpracovává potřebné proteiny a lipidy. Tyto živiny pak používají zákazníci jako přísady do krmiva pro ryby, ale i zvířata. Společnost také tvrdí, že tato metoda je udržitelnější než rybí moučka nebo sója.

 

Nasekomo (Bulharsko)

Nasekomo zvyšuje produkci chovaných zvířat a dobré podmínky pro jejich život tím, že vrací hmyz na jejich jídelníček. Jedná se tedy o přirozenou stravu s výživnými nutričními hodnotami a podporou imunity. Společnost tak minimalizuje emise skleníkových plynů a plýtvání potravinami. 

 

Hexafly (Irsko)

Pěstování hmyzu u společnosti Hexafly slouží  k tomu, aby hnojil rostliny, krmil ryby a obohacoval potraviny a léky bílkovinami. Produkty nakupuje a používá celá řada společností v odvětvích medicíny, krmiv, kosmetiky, potravin a výživy rostlin. 

 

Entocycle (Velká Británie)

Startup byl spuštěn z důvodu chovu hmyzu jako udržitelné alternativy rybí moučky a sóji, ale i zastavení průmyslového drancování přírody. Společnost postavila zařízení k chovu much černého vojáka. Mouchy jsou krmeny potravinovým odpadem, aby tak tvořili udržitelný hmyzí protein.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz