Jak se vyrábí sušený hmyz

Dnes se podíváme na zajímavý svět sušeného hmyzu a jak se vyrábí. Sušený hmyz se v posledních letech stává stále populárnějším, a to jak jako svačina, tak jako přísada do různých pokrmů. Zajímalo vás však někdy, jak se sušený hmyz vyrábí? Tento článek vám poskytne vhled do procesu výroby sušeného hmyzu, včetně metod sběru a zpracování.

 

Proč sušený hmyz?

Sušený hmyz je bohatý na živiny, zejména na bílkoviny, vitamíny a minerály. Je také ekologicky šetrný, protože jeho produkce má nižší dopad na životní prostředí než produkce masa.

 

Metody sběru hmyzu

Existuje několik metod sběru hmyzu k sušení v závislosti na druhu a zamýšleném použití. Některý hmyz se chová na farmách speciálně pro tento účel, jiný se sbírá ve volné přírodě. V některých kulturách sběrači sbírají hmyz ručně, v jiných se používají pasti a sítě.

 
Mezi běžné metody sběru patří:
  • Ruční sběr: Tato metoda je nejjednodušší a nejlevnější, ale také nejméně efektivní. Hmyz se sbírá ručně ze stromů, keřů, listů nebo země.
  • Pasti: Jsou používány různé druhy pastí, které se umisťují na místa, kde se hmyz často vyskytuje. Pasti mohou být jednoduché, jako například lepící pásy nebo složitější, jako jsou světelné pasti.
  • Chov v kontrolovaném prostředí: Hmyz se chová v umělých podmínkách, jako jsou speciální nádrže nebo klece. Tato metoda je nejúčinnější a nejlepší pro masovou produkci sušeného hmyzu.
     

cervici3

Zpracování hmyzu

Jakmile je hmyz nasbírán, je třeba jej před sušením zpracovat. Způsob zpracování závisí na druhu a zamýšleném použití sušeného hmyzu.

Mezi běžné metody zpracování patří:

  • Čištění: Hmyz je často pokrytý nečistotami, zbytky a dalšími kontaminanty, které je třeba před zpracováním odstranit. To se obvykle provádí omytím nebo vykartáčováním hmyzu.
  • Blanšírování: Blanšírování zahrnuje ponoření hmyzu na krátkou dobu do vroucí vody, aby se zničily bakterie a jiné mikroorganismy. Díky tomu se hmyz snáze loupe a může se zlepšit jeho chuť.
  • Loupání: Některé druhy hmyzu, jako jsou cvrčci a kobylky, mají před sušením exoskelet, který je třeba odstranit. Obvykle se to provádí ručně, i když některé zpracovatelské závody používají pro větší množství strojní zařízení.

 

Metody sušení

Po zpracování je třeba hmyz usušit, aby se odstranila zbývající vlhkost. Existuje několik metod sušení hmyzu, z nichž každá má své výhody a nevýhody.
 
Mezi běžné metody sušení patří:
  • Sušení na slunci: Jedná se o nejtradičnější metodu sušení hmyzu, která spočívá v jeho rozložení na slunci na rovném povrchu. Je to však také časově nejnáročnější metoda a vyžaduje hodně místa a příznivé povětrnostní podmínky.
  • Sušení v troubě: Sušení v troubě zahrnuje uložení hmyzu do trouby při nízké teplotě na několik hodin. Tato metoda je rychlejší než sušení na slunci a lze ji provádět v menších prostorách, vyžaduje však více energie a může ovlivnit chuť a strukturu hmyzu.
  • Sušení mrazem: Při lyofilizaci se hmyz zmrazí a poté se umístí do vakuové komory, kde se z něj odstraní vlhkost. Tato metoda zachovává chuť a strukturu hmyzu a často se používá pro vysoce hodnotné produkty, ale je také nejdražší a vyžaduje specializované vybavení.
  • Sušení pomocí sušičky: Hmyz se suší ve speciální sušičce, která udržuje stálou teplotu a vlhkost. Tato metoda je nejrychlejší a nejúčinnější.
cvrcci1 

Přidání ochucovadel a koření

Sušený hmyz může být ochucen různými přísadami, jako jsou třeba sůl, pepř, česnek, chilli nebo bylinky. To zlepšuje chuť hmyzu a zvyšuje jeho atraktivitu pro spotřebitele.
 
 

Balení a skladování sušeného hmyzu

Po sušení a ochucení se hmyz balí do vzduchotěsných obalů. Je důležité, aby byl hmyz uložen v suchém a chladném prostředí a předešlo se tak zkáze a plísním.
 
 

Kontrola kvality a bezpečnost

Kvalita a bezpečnost sušeného hmyzu je důležitá pro spotřebitele. Výrobci musí dodržovat přísné hygienické normy a provádět pravidelné kontroly, aby se ujistili, že jejich produkty jsou bezpečné a neobsahují škodlivé látky nebo patogeny.
 
 

Legislativa a certifikace

Výroba a prodej sušeného hmyzu musí být v souladu s místními zákony a předpisy. V některých zemích může být také vyžadována certifikace, která zaručuje, že produkt splňuje určité normy kvality a bezpečnosti.
 
 
 
Sušený hmyz je považován za udržitelnou alternativu k tradičním zdrojům bílkovin, jako je maso nebo ryby. Jeho popularita roste, protože stále více lidí si uvědomuje jeho výživové hodnoty a ekologické výhody.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz