Často kladené dotazy k jedlému hmyzu?

Je konzumace jedlého hmyzu bezpečná?

Konzumace hmyzu je bezpečná pro všechny, kteří nejsou alergičtí na Chitin - to se týká osob alergických na plody moře. Pro všechny ostatní je konzumace hmyzu bezpečná a dnes po celém světě konzumuje hmyz přes 2 miliardy lidí. 

 

Mohou jíst jedlý hmyz i děti? 

Hmyz je naprosto vhodný a bezpečný i pro děti. Navíc, kromě proteinů dětem skvěle doplní i potřebné vitamíny a minerální látky. 

 

Jak vypadá chov cvrčků?

Chov cvrčků probíhá ve velkých nádobách o rozměrech 1 x 1 metr. Nádoby jsou vystlány platy od vajíček, po nichž se cvrčci neustále pohybují.  O přísun krmiva a vody se stará krmný robot, který několikrát denně do boxu vše cvrčkům doplní. Zajímavostí je, že cvrčci jsou prvními hospodářskými zvířaty, které dokážeme chovat za pomoci robotů a automatizace.

 

Čím se cvrčci krmí? 

Cvrčci mají unikátní vlastnost, cokoliv výživného a zdravého jim dáte, to dokáží dokonale vstřebat. Cvrčci jsou tedy krmeni především, ovocem, zeleninou, aby měli pro nás tu nejefektivnější výživovou hodnotu.

 

Kde se cvrčci chovají?

Cvrčci se chovají na specializovaných farmách. Konkrétně cvrčci, které využíváme k výrobě Grig produktů, pochází z farem v Litvě. 

Naší dlouhodobou vizí je ambice postavit vlastní vertikální farmu na cvrčky v České republice, rádi bychom se stavbou začali během pár let.   

 

Zpracovává se všechno ze cvrčků? 

Při zpracování cvrčků nevzniká odpad, cvrčci se využívají naprosto celí. To má za následek hned dva velké benefity. 

Prvním je ekologičnost celého procesu. 

Druhý spočívá v přínosu pro naše zdraví. Nejvíce vitamínů a minerálních látek se nachází ve vnitřnostech, které u klasických hospodářským zvířat nekonzumujeme, v případě cvrčků je jejich konzumace naprosto bezpečná a obohacující. 

 

Nebylo by stejné, kdybych si chytil cvrčka na louce?

Určitě ne, jedlý hmyz vždy musí pocházet z certifikovaných farem. Pokud byste si chytili cvrčka jen tak někde na louce, tak nevíte, zdali nesnědl něco nebezpečného.

 

Kde se vyrábí vaše produkty?

Naše produkty Grig vyrábíme v několika specializovaných výrobních závodech napříč celou Českou republikou.

 

Proč prodáváte i produkty jiných značek? 

Grig eshop je největším hmyzím tržištěm v Evropě, chceme každému nabídnout co největší výběr ze všech možných produktů, které jsou z hmyzu vyráběny.

 

Proč balíte vaše produkty do plastových obalů? 

V současné době zatím neexistuje žádná jiná ekologičtější alternativa. Bohužel legislativa u potravinářských obalů je velmi přísná.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz