Pořád jsi na vážkách jestli ochutnat jedlý hmyz? Třeba Tě k tomuto kroku popostrčí našich 10 důvodů proč jíst cvrčky.
Cvrčci přispívají ke zdravému chodu našich střev.
V experimentálním výzkumu doktorka Valerie Stull z Univerzity Wisconsin-Madison prokázala, že konzumace moučky z červů vede nejen ke zlepšení střevní mikroflóry, ale také ke zlepšení chodu a odolnosti střev a výraznému poklesu enzymů v krvi, které souvisejí s vytvářením zánětu v těle.
„Jedlý hmyz se těší velkému zájmu. V Evropě i USA je předmětem diskusí jako trvale obnovitelný a pro přírodu šetrný zdroj bílkovin. Náš výzkum dokazuje, že má cenu nadále zkoumat a podporovat konzumaci hmyzu jako cenný zdroj živin.”
Obsahují 5 krát více omega 3 než losos
Omega-3 mastné kyseliny přispívají ke zdraví pohybového aparátu, správnému fungování kardiovaskulárního systému a lepšímu budování svalové hmoty. A to se vyplatí!
Cvrčci obsahují 1,5 krát více vápníku než mléko
Nejen, že si dáte chutnou a výbornou svačinu, ale zároveň dostanete do těla dávku vápníku. Tvoje kosti Ti poděkují!
Zdravé tuky
Cvrčci dodají Vašemu tělu mimo jiné i potřebné zdravé tuky. Ty nám pomáhají udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi, a tím chrání i naše srdce. Také jsou nositelem skvělé chuti a tak není divu, že jsou pak cvrčci tak výteční!
Kompletní profil aminokyselin
Cvrčci obsahují 9 esenciálních aminokyselin. Jedná se tedy o přírodní a kompletní zdroj proteinu.
Spasitelé vodní světové krize
Do roku 2030 celosvětová poptávka po vodě překročí udržitelnou úroveň o 40 %.
Zemědělství ročně pokrývá až 70 % spotřeby světové sladké vody. Chov hmyzu je ekologický a jeho nároky na vodu a krmivo jsou ve srovnání s tradičními hospodářskými zvířaty minimální.
Nejhumánnější živočišný protein
Cvrčci nepotřebují velké množství prostoru (na rozdíl od krav, prasat nebo kuřat) a jsou usmrceni humánním způsobem mrazem, takže cvrček přirozeně usne ve stavu hibernace a už se nikdy neprobudí.
Stravitelnost
Makronutrienty, minerály a vitamíny ve cvrčcích jsou snadno stravitelné a jsou tak pro žaludek lehčí než jiné zdroje bílkovin.
Zajištění potravinové soběstačnosti
V následujících desetiletích pravděpodobně rapidně vzroste světová populace. Cvrčci jsou díky jejich ekologičnosti, udržitelnosti a vysoké efektivnosti jejich chovu zřejmým řešením pro nasycení naší planety.
Chutnají prostě fantasticky
Cvrčci v sušené formě chutnají jako oříšek a ve zpracovaných potravinách chuť hmyzu ani nepoznáte.