V současné době po celém světě konzumuje hmyz více jak 2 miliardy lidí. (podle zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) z roku 2013)

Nejvíce konzumovaným hmyzem jsou cvrčci, kobylky, mouční červi a sarančata. Dohromady známe okolo 1 900 druhů hmyzu, které jsou vhodné k lidké konzumaci.

Entomofágie (využívání hmyzu jako potravy) je běžná v mnoha částech světa, včetně Afriky, Asie, Asutrálie, Nového Zélandu a Jižní Ameriky.

Hmyz je potravina budoucnosti ?

Hmyz je velice bohatý na bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu, železo a vápník. Jedlý hmyz má také nízký obsah uhlohydrátů. V dnešní době se hmyz v zemích EU konzumuje především ve formě mouky např: cvrččí mouka – obsahuje až 60gramů bílkovin, takže se jedná o velice kvaliní zdroj proteinu.

Hmyzí protein je stejně kvalitní možná ještě kvalitnější než hovězí protein.

Jedlý hmyz je čím dál tím populárnější i v zemích EU.

Hmyz nám pomůže v boji proti podvýživě.

OSN tvrdí, že hmyz nám může pomoci proti podvýživě ve světě.

Celosvětově téměř polovina všech umrtí dětí mladších 5 let je důsledkem podvýživy, většinou se jedná o území Afriky a Asie.

Podvýživa v prvních 1000 dnech života vede k zakrněnému růstu a může narušit kognitivní funkce.

Hmyz je dobrým zdrojem zdravých tuků a bílkovin, je také všude, což znamená že do budoucna může být hmyzí protein nebo mouka nejlevnějším zdrojem proteinu. Tohle je skutečnost, která by mohla prospět zemím s nízkými nebo středními příjmy, kde je podvýživa běžná.

Velký potenciál v hmyzu vidí také EU. Spousta dnešních start-upů uvadí na trh mnoho výrobků na bázi hmyzí mouky. Jedná se například: (raw tyčinky, těstoviny s cvrččí moukou, chleba, sušenky, doplňky stravy a chipsy.

Pojídání hmyzu by mohlo uspokojit potřeby rostoucí populace.

FAO tvrdí, že entomofagie by také mohla nabídnout řešení nedostatku potravin, který se očekává u rostoucí populace.

Podle Světové banky se očekává, že celosvětová populace do roku 2050 vzroste na 9miliard , což znamená, že musíme vyrobit o 50 procent více jídla, abychom mohli nakrmit další 2 miliardy lidí.

Vzhledem k tomu, že se očekává, že změna klimatu sníží úrodu plodin o více než 25 procent, existuje naléhavá potřeba najít alternativní způsoby, jak uspokojit potřebu dalších potravin.

Hmyz už jíme všichni, jen to nevíme.

Dnes je přijatelné, aby 100 gramů čokolády obsahovalo až 60 „hmyzích fragmentů“ v šesti 100 gramových vzorcích, zatímco arašídové máslo může obsahovat až 30 hmyzích fragmentů na 100 gramů.

Takový příspěvky ukazují, že spotřeba hmyzu není z větší části škodlivá pro zdraví.

Ve skutečnosti vědci tvrdí, že je méně škodlivá než konzumace masa; hmyz představuje mnohem nižší riziko nakažení člověka zoonotickými chorobami než hospodářská zvířata, ačkoli se doporučuje, aby byl hmyz před konzumací vařen, aby zničil všechny potenciálně škodlivé patogeny, které mohou mít.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *