Budoucnost hmyzu

Masný průmysl je v posledních letech hojně kritizován kvůli zanedbávání kvality života hospodářských zvířat, a při své výrobě navíc silně zatěžuje životní prostředí. Lidé v Česku, ale i po celém světě tak hledají alternativní způsoby stravy, přičemž vedle rostlinných produktů se dostává do popředí také nový trend: jedlý hmyz.

Těstoviny, hranolky, hamburgery, různé proteinové tyčinky nebo třeba i zmrzlina. To všechno se vyrábí z hmyzu, nejčastěji ze cvrčků. Forma této stravy s sebou přináší řadu ekologických i zdravotních výhod. Chov hmyzu produkuje méně skleníkových plynů, spotřebovává méně vody a zabírá menší prostor, než vyžaduje produkce hovězího, kuřecího nebo vepřového masa. A hmyz jsou navíc dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a mastných kyselin.

Ostatně už v roce 2013 Organizace pro výživu a zemědělství, což je specializovaná agentura OSN, vydala zprávu s názvem Jedlý hmyz. V té uvádí, že mouční červi, cvrčci či kobylky produkují jen nepatrný zlomek skleníkových plynů ve srovnání s produkcí hovězího a vepřového masa.To tvrdí i zakladatel startupu Grig.cz Adam Dostál “Věřím, že hmyz je jídlo budoucnosti. Díky vysokému obsahu bílkovin a malé zátěži pro životní prostředí vnímám hmyz jako velmi udržitelnou a zdravou potravinu. Jezení hmyzu přináší řadu výhod a nevidím důvod, proč by se mělo nadále odkládat. Ten kdo hmyz ochutná, zjistí, že se jedná o poměrně chuťově vyváženou potravinu.”

Nová generace

Ačkoli jsou výhody plynoucí z jezení hmyzu zřetelné, stále se úplně nedaří vyřešit klíčovou otázku, a sice ochotu lidí stravovat se červy a brouky. „Momentálně stále převažuje faktor strachu. Pokud jde o hmyz, existuje kolem něj prostě pocit znechucení, ale myslím si, že jiné kultury a mladší lidé budou vůči tomu otevřenější,“ sdělila Kara Nielsenová, viceprezidentka marketingové společnosti CCD Innovation, která sleduje trendy v oblasti jídla a nápojů.

Právě mladí lidé, respektive mileniálové, by mohli být těmi, kdo vůči konzumování hmyzu začnou projevovat větší toleranci a třeba i preferenci. „V potravinářském průmyslu se musí něco změnit. Musejí se pro lidi najít lepší a udržitelnější zdroje bílkovin, a to cvrčci splňují. Mileniálové to chápou. Chápou, že už nemůžeme dál mít hovězí. Je to příliš nákladné. I levné hovězí je pořád nákladné, a to jak pro naše zdraví, tak i pro životní prostředí,“ řekl nový zákazník, který si hmyz velmi oblíbil. 

Podle průzkumu organizace Severoamerické koalice pro hmyzí zemědělství se bude tomuto odvětví v následujících letech dařit a v roce 2023 by měl v USA dosáhnout celkové hodnoty 1,2 miliardy dolarů, informoval před rokem server USA Today.

Český trh

Poměrně velmi rozvinutý je trh u nás v České republice. Působí zde mnoho startupu z odvětví jedlého hmyzu. Asi nejvýraznějším je Grig, který přišel na trh s novinkou zdravých chipsů, které jsou obohacené právě o cvrččí mouku. Chipsy vynikají ve velkém obsahu bílkovin a jsou dostupné ve třech příchutích – Classic, Chilli a Česnek. Pro konzervativnější konzumenty připravili doplněk stravy na podporu imunity, kde se nebáli spojit hmyzí složku s vitamíny a bylinkami, které trh už zná.